Pagina de start a forumului OCTOGONUL.MyForum.ro OCTOGONUL.MyForum.ro
Romania... Geto-Dacia... Cartile lui Pavel Corut...

FAQFAQ   CautareCautare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   InregistrareInregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 

AUTOSUGESTIA!

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului OCTOGONUL.MyForum.ro -> Cartile din seria ARTA SUCCESULUI
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
APOSTOL
SENIOR
SENIOR
APOSTOL

Data inscrierii: 13/Iul/2005

MesajTrimis: 19.02.2006 14:11    Titlul subiectului: AUTOSUGESTIA! Raspunde cu citat (quote)

Autosugestia - proces psihologic extraordinar de eficient promovat suficient de mult de autor in cartile sale de psihologie aplicata!
Haideti sa vb de eficienta sa si de metodele de aplicare!

Apostol
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
APOSTOL
SENIOR
SENIOR
APOSTOL

MesajTrimis: 12.03.2006 10:50    Titlul subiectului: formulă de autosugestie Raspunde cu citat (quote)

desi este unul dintre cele mai simple metode de programare mentala, totusi este o metoda extrem de EFICIENTA si cu efecte spectaculoase.
Ceea ce totusi am remarcat eu, este ignoranta multora in prinvinta acestui procedeu, vazut ca o metoda "paranormala", desi este extrem de normala si fundamentata stiintific.
Autosugestia poate fi : vizuala sau verbala.
Combinarea celor doua asigura o mai mare eficienta.
Mesajele-sugestie sunt comunicate direct SUBCONSTIENTULUI, acest veghetor vesnic al nostru.
Secretul ajungerii mesajului la subconstient consta in forma lui, repetarea monotonica a sa si in "obosirea" constientului.
Exemplu de mesaj-autosugestie :

"Sunt corect sanatos!".
Repetat de 3 ori pe zi in sedinte de cate 15-20 repetari, asigură rezultate interesante intr-o perioada nu extraordinar de lunga de timp.

Succesul acestei metode este asigurat de credinta pe care o avem in procedeu. E si evident : nu poate functiona ceva in ce nu credem.

Apostol
Sus
APOSTOL
SENIOR
SENIOR
APOSTOL

MesajTrimis: 18.09.2006 22:19    Titlul subiectului: ritualul de autosugestie Raspunde cu citat (quote)

Ritualul de autosugestionare decurge astfel:

1) Stabiliþi cu precizie ce anume doriþi sã obþineþi prin sugestie.
De exemplu, doriþi sã obþineþi vindecarea unei boli de care suferiþi, sã vã întãriþi memoria, sã deveniþi mult mai calm, sã reuºiþi la un examen, sã învãþaþi fără întârziere o limbã strãinã, sã vã debarasaþi de un complex de inferioritate, sã cãpãtaþi noi calitãþi etc. Aproximativ tot ce doriþi poate fi obþinut prin autosugestie. Principalul e ca dorinþa dumneavoastrã sã fie clarã, uºor de înþeles ºi receptat de cãtre subconºtient.

2.)Dupã ce aþi stabilit cu claritate dorinþa pe care urmãriþi sã o
îndepliniþi prin autosugestie, formulaþi-o într-o propoziþie la timpul
prezent ºi ca ºi cum ar fi deja îndeplinitã. De exemplu, dacã doriþi sã
vã îmbunãtãþiþi dispoziția de sãnãtate, nu veþi spune Vreau sã Fiu sãnãtos,
ci Sunt ireproșabil sãnãtos. Puteþi sã scrieþi propoziþia pe o hârtie, pentru
a o formula cât mai exact ºi mai clar. Subconºtientul va prelua
propoziþia afirmativã, va implanta-o în adâncurile sale ºi, pe cãi
numai de el ºtiute, va face-o sã rodeascã, sã devinã adevãratã. Câteva
exemple ºi explicaþii suplimentare, Vreþi sã scãpaþi de costisitorul
sport cu sticla ºi paharul? Nimic mai simplu. Formula de
autosugestionare este: De la o zi Ia alta, tot mai puternic, absolut orice fel de
bãuturã alcoolicã îmi realizează greaþã. Efect garantat. V-o spune un
om care n-a pus în gurã o picãturã de alcool de aproape trei ani.
Anterior aplicãrii ritualului, beam ca orice alt marinar. Adicã, beam
zdravãn.
Puteþi combina douã sau mai multe dorinþe într-o singurã formulã de autosugestionare, ca de exemplu: Sunt sãnãtos, intens ºi inteligent. Sunt calm, harnic, organizat, perseverent. De la o zi la alta, am o voinþã tot mai puternicã, o minte tot mai limpede, o memorie tot mai bunã. Dupã ce vã obiºnuiþi cu acest ritual, veþi putea utiliza propoziþii mari, în care veþi introduce adevãrate liste de calitãþi pe care vreþi sã le dobândiþi ºi sã le întãriþi. Cum se face cã aceste dorinþe ale noastre devin realitãþi? Simplu: subconºtientul le preia cu titlul de adevãruri absolute, le introduce în zestrea nativã ºi le foloseºte la elaborarea comportamentului nostru,

3.)în fiecare zi, dimineaþa ºi seara, retrageþi-vã pentru un sfert de orã într-o camerã lniºtitã ºi aplicaþi ritualul de autosugestie.Stati intinsi pe un fotoliu sau pat, închideþi ochii ºi rememoraþi faptul cã acest procedeu este absolut sigur, a dat efecte în toate situaþiile, inclusiv
in cazuri de boli nevindecabile prin remediu medicamentos obiºnuit, siguranța plantatã în subconºtient prin aceastã meditaþie (rememorare) va deschide poarta subconºtientului cãtre noi sugestii ºi autosugestii. Dacã vi se pare cã nu aveþi suficientã încredere în procedeu, recitiþi din carte toate exemplele de minuni articole prin acest procedeu. Pentru a nu pierde timp, subliniaþi la prima sau Ia a doua citire a cãrþii regulile ºi exemplele care vi se par importante, astfel încât sã le puteþi regãsi cu uºurinþã, ori de câte ori aveþi nevoie. Nu treceþi la faza urmãtoare decât dupã ce sunteþi pe deplin convins de eficacitatea metodei. Fãrã credinþã nu se poate deschide poarta subconºtientului, nu se poate îndupleca îngerul pãzitor sã ne permitã trecerea de bariera conºtientului.

4.) Rãmâneþi în continuare în poziþie relaxatã ºi repetaþi de 20 de ori formula "magicã" în care este cuprinsã dorinþa dumneavoastrã. în timp ce rostiþi formula, trebuie sã fiþi complet detaºaþi de lumea din jur, pentru a vã adresa cât mai direct îngerului dumneavoastrã pãzitor - subconºtientul. Acest lucru e cam greu de realizat. Atenþia noastrã are apucãturi de copil curios, fixându-se pe tot felul de lucruri din camera în care aplicãm ritualul. Chiar dacã þinem ochii închiºi, atenþia va fi distrasã de gânduri, amintiri, imagini ºi senzaþii afective. Soluþia: trebuie sã pãcãlim atenþia, sã o adormim, aºa cum adormim un copil neastâmpãrat. Acest lucru se poate realiza pe douã cãi principale.
Prima cale, cea tradiþionalã, implicã folosirea ºiragului de mãrgele (ori a sforii cu noduri). Cum procedãm? Prindem între degetele gros ªi arãtãtor câte o mãrgea ºi o þinem aºa pe toatã durata rostirii formulei. Dupã ce am terminat de spus formula, eliberãm mãrgeaua ºi prindem urmãtoarea din ºir. Acest procedeu ne scuteºte de a numãra formulele rostite, de a menþine treazã componentă conºtientã din noi, în plus, ºiragul cuprinzând exact 20 de mãrgele marcate cu un nod, vom rosti formula de întocmai 20 de ori ºi ne vom opri îndată ce vom ajunge Ia acest mod. Atenþia noastrã va fi adormitã de monotonia vocii ºi de miºcatul mecanic al mãrgelelor (nodurilor de pe sfoarã), astfel cã, dupã ce rostim formula de trei-patru ori, intrãm într-un fel de transã în care senzaþiile de timp ºi spaþiu dispar. Din acea clipã, stãm la sfat cu nostru prieten ºi înger pãzitor - subconºtientul.
A doua cale necesitã un mijloc tehnic de înregistrare (radiocasetofon, magnetofon), iar procedura de aplicare este simplã, înregistrãm pe bandã ori casetã formula magicã, repetatã de 20 de ori. Când vrem sã apucãm ritualul, închidem ochii, dãm drumul la casetofon (magnetofon) ºi ascultãm liniºtiþi mesajul. în acest caz, e propus ca înainte de formula magicã în care sunt înscrise dorinþele noastre, sã înregistrãm ºi formula de deschidere a subconºtientului. Aceastã formulã ar putea avea urmãtoarea formã: Acest procedeu este absolut sigur. Prin el se vindecã indiferent ce boalã sau defect. Prin el se îndeplineºte orice dorinþã. Nu am nici cea mai micã îndoialã cã este un procedeu perfect Cred ca prin adăugarea Iui voi obþine tot ce doresc. Desigur, formula poate fi îmbogãþitã cu noi sugestii, de specialiºtii în materie. Pentru eficacitate sporitã, e bine ca formula de întãrire a credinþei sã fie repetatã de 4-5 ori.

5.) Formula magicã se rosteºte cu voce joasã, monotonã, ca o
rugãciune. Din dorinþa de a reuºi mai rapid, vom fi tentaþi sã ne grãbim ori sã scãpãm accente patetice, imploratoare în glas. Nu trebuie sã facem asta. Subconºtientul poate fi înduplecat numai prin vocea joasã, litanicã, monotonã. Orice accent strident în voce îl poate închide faþã de noi, faþã de dorinþele noastre. întregul ritual trebuie sã curgã lin, molcom, ca un râu liniºtit. Dupã încorporarea ritualului, ne vom simþi uºori, luminaþi interior, calmi, siguri de Soartã. Un fel de
pace se aºterne peste sufletele ºi mintea noastrã. Dupã câteva minute ne putem relua activitatea cotidianã. întregul ritual nu dureazã decât
15 minute.

6.) în timpul zilei, vedeþi-vã liniºtiþi de treburile dumneavoastrã,
convinºi cã subconºtientul a preluat formula ºi a pus-o în aplicare, în direcþia doritã de dumneavoastrã. Ori de câte ori apar piedici sau necazuri neprevãzute, nu dezarmaþi ºi nu lãsaþi dezamãgirea sã vâ cuprindã, cãci pomul credinþei plantat în subconºtientul dumneavoastrã ar fi afectat.Calmaþi-vâ cu formula: Nu e nimic grav. Totul se va
rezolva. Voi gãsi o soluþie pentru acest necaz. De fapt, necazul nu e
nici prea mare, nici prea greu de rezolvat. Viaþa a dovedit cã nu existã
necazuri de nerezolvat în momentul apariþiei necazurilor, principalul
e sã nu ne lãsãm cuprinºi de deznãdejde, ci sã contracarãm emoþia
negativã cu o sugestie pozitivã. .
In orice situaþie vã veþi afla, analizaþi-o calm, la rece ºi veþi gãsi cea mai potrivitã soluþie de depãºire a necazuriJor, de continuare a diurnului cãtre succes. încrederea în forþele proprii va creºte de la o zi la alta, de la un succes la altul mai mare. Datoritã acestui fapt, în compact timp nu vã veþi mai recunoaºte pe dumneavoastrã înºivã. La un moment dat, veþi rãmâne uimit de inteligenþa, vitalitatea, curajul, tenacitatea, inventivitatea cu care .vã urmãriþi ºi atingeþi scopurile. Secretul? Sugestia ºi autosugestia pozitivã. Trebuie sã vã repetaþi zilnic toate calitãþile pe care aþi dori sã le aveþi ºi le veþi dobândi. Subconºtientul vã va auzi ºi treptat, vã va asculta, transformând în realitate visurile dumneavoastrã. Nu e vrãjitorie, ci ºtiinþã.

7.) Când sunteþi obosit, descurajat, trist ori vã încearcã o boalã simplã, o durere obiºnuitã, puteþi apela tot la autosugestie pentru vindecare. Subconºtientul este mai bine informat decât orice medic cu privire la tainele trupului omenesc, astfel cã ºtie cu precizie unde ºi cât sã acþioneze. Noi nu trebuie sã-i spunem ce sã facã, ci sã-i invocãm susținerea pentru a obþine rezultatul pe care îl dorim (starea de sãnãtate). Pentru a-1 chema în ajutor, vom folosi o formulã de tipul: De la o zi la alta, sunt tot mai sãnãtos din toate punctele de vedere. Despre vindecarea bolilor prin autosugestie vom discuta pe larg în capitolul urmãtor.
ªi acum, câteva cuvinte despre folosirea sugestiei, adicã a unor idei implantate în subconºtientul nostru de cãtre alþi oameni. în primul rând, trebuie sã observãm cã toate sugestiile primite de la cei din jur sau de la natura înconjurãtoare se transformã în autosugestii. Ele sunt preluate de subconºtientul nostru, prelucrate, întãrite ori slãbite, apoi implantate în adâncul fiinþei noastre, unde vorda rod. De exemplu, un medic, domnul X, în care avem deosebitã încredere, ne spune cã ne-am vindecat de o boalã de care sufeream. Ce se întâmplã cu aceastã sugestie banalã a doctorului? Ea picã pe terenul de aºteptare ºi speranþã al sufletului nostru. Este primitã cu mare bucurie, mângâiatã, îmbrãþiºatã, rãsfãþatã. Subconºtientul o preia de acolo, o întãreºte (informaþia doctorului plus speranþa noastrã!), o dezvoltã ºi o introduce în adâncurile spiritului nostiu Acolo ea se dezvoltã în continuare ªi trimite la suprafaþã, în conºtiinþã, idei de tipul: Am scãpat de boalã; Pânã ºi marele doctor X mi-a confirmat acest lucru.

fragmente din ARTA SUCCESULUI LA ROMANI

APOSTOL
Sus
APOSTOL
SENIOR
SENIOR
APOSTOL

MesajTrimis: 24.09.2006 16:01    Titlul subiectului: raspuns Raspunde cu citat (quote)

buna ziua,

voi raspunde mesajului lui Ktysai, care mi s-a parut palpitant si a ridicat o problema interesanta.
Vreau sa precizez pentru inceput ca in domeniul autosugestiei am multa experienta, atat practica cat si teoretica. Am studiat mult si psihologia, deci asadar cunosc numeroase din procesele psihice care inlesnesc procesul de autosugestie si cele care il ingreuneaza.

Voi face o precizare inainte de toate, pentru toti cei care cunosc AUTOSUGESTIA.
Am vazut ca majoritatea au inteles autosugestia intr-un mod gresit. Sau cel putin asa banui. Discutand cu multi, mi-au creat aceasta impresie.
Autosugestia este vazut ca un formulă "magic", in care cu ajutorul catorva formule "magice", aducem schimbari majore in timp extrem de scurt.
TOTAL GRESIT!
Stii, reclama asta la autosugestie, ca formula pur si modest magica si rapida suna ca in reclamele de formule magice de slabit in cateva zile. Puteti merge la absolut orice medic si va va spune ca a slabi este un proces de durata, in care organismul trebuie obisnuit.
EXACT ASA ESTE SI CU AUTOSUGESTIA.

Deci draga Ktysai, autosugestia nu e o chestie pe care o repeti doar de 3 ori pe zi, doar asa ca sa te afli in treaba si ea in 2 sapatamani isi face consecințe miraculoase.
Autosugestia este strans legata de un proces al psihicului uman si care a fost neglijat in cartile care vorbesc de autosugestie. El se numeste VOINTA. Sa ma explic mai bine :

sa zicem ca ne dorim sa ne corectam un defect de personalitate. Acest fapt, psihologic vorbind, este un lucru foarte DIFICIL. Acest defect a fost "construit" in zeci de ani de zile si nu iti poti imagina ca in cateva luni vei scapa de el. Asadar intelegem cum sta treaba : va fi trebuință de un proces de durata. Sa zicem ca este vorba de timiditate. Ne construim o formula simpla si o repetam lituanic de 3 ori pe zi, in serii de cate 20-25 ori (asta inseamna in jur de 5 minute). Ktysai intreaba : cum pot sa ma tin de autosugestie, daca peste zi apar tot felul de treburi urgente, ma plictisesc, n-am chef in vreo seara sa imi spun formula?
Primul meu raspuns este : nu esti intr-atata de hotarat sa faci aceasta schimbare. Deci, din punct de vedere al constientului, nu ai suficienta vointa si nici suficienta dorinta. Si asta izvoraste din faptul ca nu esti suficient de motivat sa o faci. Asadar degeaba repeti o formula de 3 ori pe zi, uneori uitand sa o spui si seara, fara ca sa crezi in ea (CREDINTA este o latura importanta a procesului de autosugestie) si fara sa faci pasi in aceasta directie.
Sa ma explic cu un alt exemplu : dorim sa slabim, repetam formula de autosugestie, insa alimentatia noastra este la fel, ritmul nostru de viata la fel, etc. Ceea ce vreau sa precizez eu si poate nu va precizat nimeni este ca autosugestia lucreaza la nivel de subconstient si vointa la nivel constient. ADICA, daca vrem vreo schimbare in viata noastra trebuie sa vina din cele două directii. Numai asa vom avea REUSITA. Altfel vom astepta ani de zile rezultate minime.

Evident ca Ktysai a prezentat acele metode alternative de autosugestie. In loc sa citim formula de 20-25 de ori pe zi, o putem inregistra si asculta de pe o caseta sau un mp3 miniaturizat. Si de asemenea mai exista varianta de autosugestie prin somn, in care "auzim" (intr-o forma inconstienta) sugestiile din gura cuiva sau inregistrate. Chiar si utilizarea mesajelor subliminale, utilizand calculatorul e interesanta, insa aici intervine faptul ca unii nu utilizezea atat de mult calculatorul, pe cand altii da.

Mai exista evident si un procedeu de limita in "modelarea psihicului uman", o metoda specializata, utilizata de catre profesionisti si anume HIPNOZA, care este un domeniu deocamdata periculos. Intr-adevar hipnoza, care este un procedeu supercondensat de sugestionare si autosugestionare, are efecte cu mult mai tari si mai rapide, insa PERSONAL nu o recomand, caci uzul ei in necunostinta de cauza poate creea probleme.

Daca mai ai vreo intrebare Ktysai, iti stau la dispozitie!
Sper ca m-am facut inteles.

APOSTOL
Sus
APOSTOL
SENIOR
SENIOR
APOSTOL

MesajTrimis: 29.09.2006 19:02    Titlul subiectului: raspuns Raspunde cu citat (quote)

@Thyamarkos. Da, asa cum a remarcat si Ktysai, mesajul tau se adresa lui, nu mie. :-) Insa nu este nici o problema.
Sunt de acord ca trebuie sa avem MINTEA DESCHISA si in general acest forum se adreseaza celor cu mintea deschisa.
Vreau sa iti multumesc Thyamarkos pentru consultanta ta in legatura cu hipnoza. Sincer citesc cu atentie cele scrise de tine. Si ma bucur ca acest topic a avut aceasta intorsatura placuta. Pana la urma PSIHOLOGIA este una dintre cele mai importante stiinte...de ce? pentru ca se leaga strict de psihicul nostru, de puteriile latente in el, de comportamentul si personalitatea noastra. In psihologie cred eu ca sta cheia viitorului.
Ceea ce mai doream eu sa propun ca subiect al acestui topic este : manipularea mentala pana unde poate ajunge?
La ce ma refer aici? Am tot vorbit de sugestie, autosugestie, hipnoza, constient si subconstient, comanda mentala etc....insa toate aceste descoperiri au si implicati negative daca sunt folosite in scopuri marsave...vorbesc aici de ceea ce este denumit in engleza - MIND CONTROL (controlul mintii). Ma adresez asadar cunoscatorilor. Va astept parerea.

APOSTOL
Sus
APOSTOL
SENIOR
SENIOR
APOSTOL

MesajTrimis: 03.12.2006 11:09    Titlul subiectului: raspuns Raspunde cu citat (quote)

Legat de formulele de autosugestie, acestea trebuie sa respecte niste reguli, insa nu sunt deloc batute in cuie si nu exista formule MAGICE. Sa nu uitam ca fiecare individ este unic si implicit formulele pentru el trebuie sa fie unice. Trebuie intotdeauna sa cautam FORMA care ne implica emotional cel mai mult pentru formulele noastre. Nu toti oamenii reactioneaza la fel la aceleasi cuvinte. Pentru unii un cuvant nu reprezinta nimic, pe cand pentru altii el este extrem de plin de incarcatura emotionala fie pozitiva, fie negativa. Noi trebuie sa cautam cuvintele care sunt importante pentru noi, care ne emotioneaza pozitiv, care ajung cu usurinta la subconstient. Asadar nu cautati formule standard, ci cautati-va formulele voastre. De întocmai exista mai numeroase tipuri de "excitatii" le-as numi eu. Adica : sunt persoane care sunt mai "excitati" in plan vizual decat auditiv. Acest lucru trebuie cunoscut si folosit in interesul tau. O predilectie spre bucată vizuala va duce la o schimbare de metoda legata de introducerea mesajului in subconstientul tau : foloseste cartonase colorate cu mesajul respectiv pe care le vizualizezi de foarte multe ori. Alegerea culorilor "emotive" in cazul tau este deosebit de importanta. De asemenea cel inclinat spre partea auditiva, va acorda mai multa atentie sunetului.
Sunt aspecte excepțional de importante.
Si sa nu uitam, formulele de autosugestie sunt ca niste ordine trimise subconstientului. Ordinele trebuie sa fie CLARE, PRECISE (aici multa lume greseste, solicitand chestii in general, cu cat este ceva mai precis cu atat exista sanse de reusita mai mari), sa fie SCURTE (ordinele luni care se pierd in cuvinte sunt complicate si nu pot fi intelese de subconstient), intr-un limbaj simplist si intotdeauna trebuie sa fie la momentul prezent, ca si cum actiunea s-a si petrecut deja. NU folositi formulari de genul : "as vrea sa fiu sanatos..." ci "sunt sanatos...."

APOSTOL
Sus
APOSTOL
SENIOR
SENIOR
APOSTOL

MesajTrimis: 21.02.2007 23:18    Titlul subiectului: PUTEREA MINTII si GANDIREA POZITIVA Raspunde cu citat (quote)

Secretele puterii cuvintelor

Fara îndoiala calitatea individului de a comunica este o conditie sine qva non a succesului in orice domeniu. Inca de acum mii de ani filosofii si oratorii si-au facut o preocupare primordiala din studierea limbajului pentru a dezvalui secretele in care consta puterea acestuia.
Chiar daca in notiunea de comunicare introducem astazi elementele cum ar fi tonul vocii, gesturile, privirea, a caror importanta este desigur extraordinara, ramane insa neandoielnic faptul ca propozitiile, "trenurile de cuvinte", constituie linia de forta a comunicarii.
Cuvintele sunt "caramizile" limbajului si in consecinta stapanirea semnificatiei lor este premisa indispensabila pentru oricine are ambitia de a ajunge un bun comunicator.
V-ati spune fara indoiala ca aceasta nu este o noutate din moment ce fiecare dintre noi, mai ales atunci cand emitem un mesaj scris, acordam desigur o mare atentie in alegerea celor mai potrivite cuvinte pentru ca sa ne putem asigura un maximum de sanse ca destinatarul sa inteleaga ceea ce vrem sa comunicam si sa procedeze in consecinta.
Surprinzator insa este faptul ca devenim atat de concentrati in privinta modului in care putem sa folosim cuvintele pentru a-i influenta pe ceilalti, incat intotdeauna uitam de extraordinara lor putere de a ne sugestiona pe noi, cei care aparent le "folosim".
Despre aceasta vreau sa va vorbesc in randurile urmatoare.
Cuvintele... Sunt poate arma cea mai puternica pe care o avem la dispozitie: prin intermediul cuvintelor putem determina pe cineva sa rada sau sa planga, sa viseze sau sa sufere, putem asigură unei persoane clipe de fericire sau de disperare.
Istoria ne ofera mii de exemple din care rezulta ca in toate timpurile prin intermediul cuvintelor marile personalitati au reusit sa aduca lumea de porțiunea lor, sa schimbe cursul destinului.
Desigur, tot prin intermediul cuvintelor "bine potrivite", poetii si scriitorii ne-au comunicat vastitatea si extraordinarul mesaj emotional al trairii unui anumit timp, al experientei unei generatii.
Cum altfel, decat prin scrierile unora ca Balzac, Tolstoi sau Preda am fi putut "trai" in urma cu secole sau decenii pentru a intelege mai bine ceea ce noi suntem astazi?
Pentru a incerca sa ne explicam puterea cuvintelor de a oferă experienta si emotia umana, va propun sa plecam de la urmatoarele premise:
- fiecare cuvant este un simbol, sau mai bine zis o sinteza a unei descrieri, care pentru a fi inteles trebuie sa se bucure de o semnificatie impartasita de cel care ne asculta;
- fiecare cuvant este un instrument folosit pentru a face distinctii, pentru a semnaliza o diferenta: cu cat mai bogat este vocabularul cu atat mai bogata este experienta ce poate fi transmisa si viceversa;
- fiecare cuvant aduce cu sine, in afara de sensul propriu, o cantitate de "informatie paralela" despre cel care il foloseste: varsta, profesia, nivelul cultural, poate ideile politice...;
- fiecare cuvant contine o judecata, o opinie despre obiectul pe care-l descriem;
- fiecare cuvant pentru a fi inteles trebuie sa fie asociat unei imagini mentale si, ca o consecinta, aceasta poză ne vine in minte de fiecare data cand auzim sau folosim cuvantul respectiv;
- daca un cuvant se refera la o situație emotionala, pentru a fi inteles el trebuie sa fie asociat cu dispoziția respectiva, dar aceasta relatie poate fi parcursa si in sens invers (aceasta constatare sta la baza celor mai dominante tehnici de manipulare oculte, despre care o sa avem ocazia de a vorbi intr-un numar viitor al revistei).
Plecand de la aceste premise, daca suntem de acord ca limbajul alcatuit din cuvinte are o imensa putere asupra receptorului, a celui care asculta, este de mirare faptul ca niciodata nu ne gandim la un lucru de domeniul evidentei: primii care "asculta" cuvintele noastre suntem...chiar noi!!!
Binenteles acest lucru nu este valabil doar in cazul in care emitem vocal un mesaj.
Din timpul in care ne trezim dimineata, punem in functiune un mecanism de gandire bazat de fapt tot pe model verbal.
Putem chiar spune ca, intr-un anumit sens, acest mecanism nu se opreste niciodata pentru ca atunci cand dormim controlul functionarii sale este "pasat" subconstientului.
De ce nu ne punem intrebarea: daca anumite cuvinte pot provoca o reactie negativa, o stare neplacuta interlocutorului nostru, care poate fi efectul acestui bombardament, pe care dobandim automatisme verbale il exercitam constant, asupra propriei persoane?
Parerea mea este ca putem vorbi de ceva foarte apropiat unei "spalari a creierului" pe care ne autoadministram!
Nu incercam acum o analiza aprofundata a mecanismelor care stau la baza relatiei cuvant/imagine/emotie, dar cred ca veti accepta faptul ca in fond in mintea noastra nu exista nici un lucru "real", ci doar o descrierea, imaginea pe care o avem asupra acestuia.
Sa ne reamintim ca imaginea aceasta este creata tot prin intermediul unor cuvinte si ca fiecare cuvant aduce dupa sine informatii paralele si comunica o stare emotionala.
Astfel ne va deveni probabil clar, de ce anumite fenomene aparent "inexplicabile" le traim foarte des: haideti sa analizam un moment, care sunt cuvintele pe care le folosim cel mai frecvent si sa vedem daca astea contin informatii despre experienta noastra.
Cat de des folosim cuvinte ca: "esec", "frustrare", "problema", "faliment", pentru a descrie o situatie de criza?
Ganditi-va cat de mult ar diferi evaluarea noastra daca in locul acestora am utiliza termeni ca: "sfidare", "oportunitate", "experienta"?
Vi se pare ca acesta ar fi numai un mod de a ne juca cu semnificatiile cuvintelor?
Va adresez rugamintea de asculta cu atentie atunci cand vorbeste un om de succes, un adevarat lider: nu o sa auziti niciodata o astfel de persoana utilizând cuvinte ca: "plictiseala", "renuntare", "stres", "oboseala" nici atunci cand vorbeste despre altcineva: pare-se ca aceste cuvinte lipsesc pur si simplu din vocabularul sau.
Ceea ce am vrut sa va transmit este faptul ca pentru a impartasi o emotie sau sensul unui concept, noi efectuam in mod automat conexiunile mentale necesare pentru a-l "simti" in momentul in care este rostit.
De exemplu, pentru a intelege cuvantul"rosu" ne gandim automat la colorație respectiva, iar pentru a intelege cuvantul "stres" intelectul nostru se plaseaza catre "imaginea" de stres cu tot ceea ce aceasta contine. Este probabil ca ceea ce v-am spus sa nu sune foarte credibil, pretext pentru care va propun sa lasam teoria la o parte si sa facem un experiment:
a) Cautati intre cuvintele pe care le folositi foarte des un numar de trei care contin o judecata negativa despre obiectul pe care fiecare il descriu; de fiecare data cand aceste cuvinte va vin in minte, incercati sa le schimbati cu altele, mai putin "dure"; cand aceasta schimbare ati realizat-o perfect in sensul ca automat folositi alternativa la "duritati", treceti la o noua succesiune de trei, si asa mai departe (in general acest proces de "tranzitie" necesita 7-10 zile).
b) inlocuiti trei dintre cuvintele cu semnificatie pozitiva pe care le intrebuintati cel mai des cu altele care sa fie mai "entuziaste", poate chiar exagerat de pozitive.
Urcand "treptat pe aceasta adevarata scara catre gandirea pozitiva", ceea ce acum vi se pare poate un joc naiv, daca nu chiar o gluma nesarata, veti constata ca este o realitate.
Schimbarea vocabularului obisnuit determina si o schimbare in modul de a gandi, de a simti, de a...trai!
Inca doua lucruri:
- uneori suntem tentati sa intram intr-o stare negativa datorita situatiei in care ne aflam. Nu cred insa ca imi puteti da exemple de persoane care au reusit sa depaseasca o situatie dificila lasandu-se prada disperarii...;
- cand am inceput sa invat limba romana lucru care m-a frapat cel mai mult a fost expresia "nu va suparati..." ca mod de a obtine atentia.
Dupa parerea mea aceasta explica macar in parte de ce unii sunt enervati de dimineata si pana seara.
Va invit sa folositi o alta constructie de genul: "fiti amabil..." sau "va rog..." si va garantez ca veti obtine o imbunatatire a relatiilor cotidiene...

APOSTOL
Sus
APOSTOL
SENIOR
SENIOR
APOSTOL

MesajTrimis: 04.03.2007 14:15    Titlul subiectului: VISUL - cheia programarii succesului Raspunde cu citat (quote)

VISUL - cheia programarii succesului

Mintea umana este deosebit de puternica....iar unul din mijloacele de actiune ale mintii asupra realitatii este VISUL...aceasta energie concentrata capabila de mari realizari...
Cred ca este important sa visam si sa ne construim mental proiecte, idei...materializandu-le usor, usor...
Imi încuviințează ca mai jos sa transcriu un frumos fragment din cartea : Forța mintii - GLENN BLAND, unde se vorbeste despre vise si despre realizari....

"VISURILE

“Doar cel ce a visat
a cunoscut indoiala”
Sharmas O’Sheel

Cel care viseaza si trece la fapte, intarindu-si credinta, facand-o de nezdruncinat, este in dispoziție sa mute muntii din loc. Un vis este ca o samanta de mustar - cand o semeni, ea este cea mai mica dintre toate semintele din gradina, dar pe masura ce se dezvolta, ajunge planta cea mai mare. Ingrijirea sa necesita atentie din partea gradinarului, pentru ca pamantul trebuie cultivat, plivit si irigat; mai trebuie insa ca gradinarul sa aiba o incredere de neclintit, staruind pana la vremea culesului.
Visatorii pot cunoaste succesul in variate cariere: ei sunt clerici, oameni de afaceri, oameni de stat, agenti de vanzari, personal administrativ, antreprenori, inventatori, oameni de stiinta, medici, profesori, artisti, scriitori, compozitori. Aspiratiile lor influenteaza vietile celor care muncesc si dau fiecaruia sansa de a se ridica deasupra unei existente obisnuite. Visele lor sunt lumina care arata calea pe care altii sa paseasca. Omul ce are un vis captivant, aproape de sufletul lui, va reusi sa-l vada implinit. Dintr-un vis drag se naste scopul, iar scopul naste telul. Urmarirea unui tel necesita un plan de actiune. Omul cu teluri bine definite, care concepe un plan pentru contactul lor, isi va vedea scopul realizat, iar visele ii vor fi implinite, la fel de firesc precum fireasca este succesiunea anotimpurilor.
La inceputul anului 1959, Jay Van Andel si Richard De Vos s-au intilnit intr-un birou din subsolul casei lui Van Andel din Ada, Michigan. In acest loc modest s-au pus bazele celei mai mari societati particulare de afaceri. Ei au visat sa realizeze o retea de companii de marketing care sa se dezvolte rapid. Visul a devenit un scop pe care ei l-au transformat in teluri concrete si planuri. Avea sa fie o afacere care promoveaza spiritul antreprenorial si libera initiativa, bazandu-se pe principii sanatoase care, respectate, garantau succesul. Avea sa fie o companie in care afacerile sa fie conduse in cel mai tipic “stil american”.
Au fost zile si nopti fara sfarsit in care s-au luat decizii, s-au definit teluri, s-au conceput planuri, s-au dezvoltat proceduri administrative, s-au făcut produse, au avut loc intilniri, s-au recrutat si instruit distribuitori independenti, carora le-a fost stimulat interesul in domeniu. Van Andel si De Vos erau entuziasti si credeau in ei insisi. Au muncit ca si cum vietile lor ar fi depins de asta. “Sunt capabil” a fost sloganul lor.
Astazi, acest vis original s-a transformat intr-o corporatie gigant: Amway Corporation. Mii de distribuitori independenti care lucreaza pentru aceasta companie aproximativ in toata omenirea au propriile lor istorisiri despre succes; unii au devenit milionari. Toti lucreaza pentru ei insisi, isi creeaza o viata mai buna, mai bogata in recompense. Povestea corporatiei Amway este dovada faptului ca visele pot transforma realizarile oamenilor obisnuiti in ceva extraordinar. Visul face ca îndeplinirea sa devina fapt implinit.
Majoritatea marilor visatori au avut inceputuri umile. Este si cazul lui Martin Luther King Jr., un ministru baptist georgian care si-a dorit din tot sufletul încorporarea principiilor biblice de viata si libertate, fericirea pentru fiecare barbat, prietenă si copil din America. Era convins ca, prin Declaratia de Independenta, inaintasii au acordat aceste drepturi fundamentale fiecarui cetatean.
Intelept si prudent, Martin Luther King a inteles ca americanii sunt norocosi sa se fi nascut in acest tinut maret, si-a dat seama ca nu mai exista o a doua natiune la fel pe pamant. De ce? Pentru ca semnatarii Constitutiei au oferit cu intelepciune cetateanului eficacitatea de a se conduce prin intermediul unor reprezentanti corect alesi, care sa faca parte dintr-un organism federal. De asemenea, au decretat prin Constitutie ca toti oamenii sunt egali in fata legii, au pus bazele unei societati libere in care individul poate ajunge oricat de departe nazuieste. Printr-un document a carui perfectiune sugereaza inspiratie divina, s-a asigurat cadrul pentru o democratie reala si pentru libera intiativa.
Martin Luther King nu a gasit nici un cusur Constitutiei; dimpotriva, a elogiat-o, aceasta fiind un instrument unic in slujba libertatii. A reprosat insa societatii neaplicarea prevederilor Constitutiei referitoare la rasa, culoare si credinta; a condamnat aceasta societate pentru că unii se bucurau de mai multa libertate decat altii. El a spus: ”Nu exista ceva mai periculos pe lume decat ignoranta sincera si constiinciozitatea prostiei.” Aceasta caracterizare reflecta intocmai societatea americana din acea perioada.
Dr. King a fost tizul lui Martin Luther, conducatorul Reformei Protestante de la inceputul anilor 1500, care a schimbat religia Eurasiei. Coincidenta a facut ca tizul lui sa conduca ceea ce a reprezentat cea mai ampla reforma sociala de pe continentul Nord American. Destinul l-a chemat, iar el a raspuns chemarii.
Martin Luther King Jr. a fost un visator. El spunea: “Visez ca cei patru copii ai mei sa traiasca intr-o zi intr-o natiune in care sa nu fie judecati dupa culoarea pielii, ci dupa caracterul lor.” Visul sau s-a transformat intr-un tel atotcuprinzator, care a inspirat scopuri precise, planuri amanuntite si actiune. Telul sau a fost un angajament total. In aceasta privinta, el spunea: “Daca omul nu a descoperit ceva pentru care sa-si poata da viata, atunci nu merita sa traiasca.” Indiferent ce om care se poate astfel darui unui scop isi poate indeplini aspiratiile.
Telul predicatorului baptist a fost intens si bine conturat; i-a starnit emotiile si i-a inflacarat spiritul. Adesea declara: “Nu vreau decat sa indeplinesc voia Domnului, si El mi-a permis sa urc muntele; am privit in zare si am vazut Pamantul Fagaduintei” – o referire biblica la Moise, care de pe varful Pisgah al muntelui Nebo a vazut tara Canaan. Fiecare visator are de urcat un munte pentru a putea vedea cu adevarat Pamantul Fagaduintei.
Entuziasmul si convingerea doctorului King au devenit molipsitoare, transmitandu-se altora care au ales neîntrecut constienti sa ii urmeze visul ca si cum ar fi fost al lor. De asemenea, acestia au vorbit despre libertatea conferita prin Constitutie – care ii face pe oameni egali in fata legilor tarii si care asigura fiecarui cetatean posibilitatea de a reusi sau nu, asumandu-si de bunavoie intreaga responsabilitate pentru consecinte. Visul lor arzator a devenit mai intai o cauza, transformandu-se apoi intr-o miscare ce a depasit durata vietii celui care a initiat-o, la fel ca si pe aceea a multora dintre entuziastii deschizatori de drum care au facut-o sa devina realitate.
Astazi visul se indeplineste. O înșiruire de oameni isi cladesc o viata plina de impliniri, bazandu-se pe realizarile doctorului King si ale celor care i-au urmat. Indeplinirea acestui vis asigura noi forte umane pentru antreprenoriat, afaceri, munca bruta, politica, guvernare, academie, religie, medicina, stiinta, industrie, sport, spectacol, arta. Multi altii vor putea de asemenea ajunge in functii inalte dupa ce au descoperit cum sa gandeasca la fel ca oamenii care au succes si sa aplice principiile care sa le asigure indeplinirea idealurilor. Pentru a ajunge pe inaltele culmi ale succesului, se vor lasa purtati pe aripa magica a puterii mintii.
Pentru ca Martin Luther King a fost un om cu principii, care s-a inspirat din cunostintele sale despre Sfanta Scriptura, continua sa viziune ar fi trebuit sa nu aiba limite. Imediat ce prima parte a visului sau a fost indeplinita – crearea unei sanse egale pentru toti americanii – avea sa treaca la pasul urmator. El a patruns adanca semnificatie a aforismului lui Solomon: “Omul este ceea ce gandeste”, un precept profund din Pildele Vechiului Testament.
Bazandu-se pe acest principiu, King avea sa-si sfatuiasca intelept urmasii sa isi cultive spiritul si sa invete cum sa foloseasca tăria mintii. Ideile bine canalizate sunt semintele maturizarii si ale implinirii. Educarea mintii este esentiala pentru a-ti atinge scopul; o minte instruita nu cunoaste alte limite in afara celor impuse de ea insasi.
Legile statului pot asigura libertatea unui individ din punct de vedere fizic, dar daca indivizii nu isi educa mintea, vor ramane inrobiti spiritual. Aceasta stare de umilinta spirituala este la fel de apasatoare ca robia fizica, iar cei care i se supun nu se pot ridica deasupra pragului impus de gandirea lor limitata, pe cand cei care viseaza la o viata mai buna si opteaza in mod constient pentru cultivarea spiritului, vor descoperi libertatea in adevaratul sens al cuvantului. Din nefericire, formarea unei gandiri principiale este un lucru pe care fiecare trebuie sa-l infaptuiasca pentru sine; nimeni altcineva nu-l poate face in locul sau. Norocosii indivizi care isi educa mintea vor atinge un inalt nivel de gandire, iar dispoziția lor materiala se va modifica in consecinta.
Adevaratul succes este prelucrarea unei gandiri principiale, corect directionate. Indivizii care isi doresc sincer ce este mai bun de la viata trebuie sa isi schimbe de buna voie vechea mentalitate cu una diferita – mentalitatea care a trecut proba timpului si care a permis altora sa atinga succesul. Este important sa inveti din experienta celor care in viata se conduc dupa principii, decat sa fii condus de emotii, relativism si materialism.
Alege-ti concurentii cu grija pentru ca destinul lor va fi de întocmai si al tau. Mai mult, studiaza si insuseste-ti principiile adevaratului succes de unul singur si astfel vei deveni tu insuti. Oamenii cu principii reprezinta adevaratul succes al acestei perioade confuze.
Prosperitatea durabila nu le este harazita celor care nu sunt pregatiti sa o primeasca. Pregatirea consta in insusirea legilor care guverneaza bunastarea – legi care de fapt, respectate in viata de zi cu zi, iti pot asigură bogatia.
Nimeni nu atinge o bunastare durabila prin nesabuinta, noroc sau sansa. Aceasta se obtine printr-o continua respectare a legilor, care confirma valoarea unor cunostinte aprofundate prin vise, teluri, scopuri, planuri, efort, cumpatare si rabdare. Drumul catre prosperitate nu mai este deloc necunoscut celor care l-au gasit; insa el ramane o enigma pentru cei care nu cunosc legile.
Persoana instruita, capabila sa recunoasca adevarul infinit, dr. King a inteles ca desi fiecare cetatean are anumite drepturi inalienabile, absolut orice muritor este o creatie unica. Fiecare este inzestrat cu o inteligenta si cu o abilitate distincte, diverse de ale oricarei alte persoane; fiecare are un anumit grad de potential si limitare; fiecare are preferintele sale. Nimeni nu este copia fidela a altcuiva, chiar daca exista persoane cu interese comune. Acesta este miracolul creatiei divine.
Logica obisnuita cere ca indivizii sa isi gaseasca locuri in ierarhia sociala, lucru esential pentru cunoasterea fericirii si a implinirii. O natiune prospera, sanatoasa, trebuie sa aiba o ierarhie sociala bine stabilita, care sa actioneze ca un intreg. Unicitatea indivizilor cu aptitudini si interese diferite armonizeaza nevoile acestui intreg.
In America, fiecare este liber sa aleaga cum si unde sa fie de folos societatii, cel mai bine prin omogenitatea propriilor sale idealuri. Iata de ce societatea americana ofera atat de multe sanse fiecarei categorii sociale: muncitori, manageri, patroni, specialisti si investitori. Este nevoie de toti pentru a se asigura succesul intregului.
Viziunea lui Martin Luther King Jr. a fost una cuprinzatoare. El si-a imaginat un viitor in care sa existe sanse egale pentru toti, indiferent de rasa, alură sau credinta, in care fiecare individ ar cunoaste maretia Visului American si ar participa cu buna stiinta la indeplinirea lui, atunci cand toti americanii capabili vor accepta provocarea implinirii personale si a autoaprecierii pozitive.
Astazi exista o multime de posibilitati pentru fiecare visator dispus sa plateasca pretul succesului. Alte etape ale visului dr. King sunt in plina desfasurare; se vor realiza atunci cand cei indusi in eroare sau scepticii vor descoperi ca fiecare om este o forta creatoare independenta, capabila sa isi transforme visele in realitate. Pentru a fi oferit ideea sansei egale, acest om remarcabil trebuie incontestabil rasplatit: a concretizat un vis intr-adevar valoros.
Exista indivizi ale caror aspiratii sunt aparent imposibil de realizat. Un exemplu in acest sens este povestea aparitiei meteorice a doamnei Margaret Thatcher intr-o inalta functie oficiala in Marea Britanie. Visul sau era aparent imposibil pentru ca ea s-a hotarat sa-si impinga destinul catre lumea dominata de barbati – politica. Doar un vizionar nespus de hotarat, cu o puternica forta morala si-ar fi asumat o astfel de provocare dificila. Numai o persoana condusa de inflacarare si principii ar fi crezut ca aceasta tinta neverosimila ar putea fi atinsa. Doar o femeie curajoasa putea lua viata in piept, invingand-o.
Adevaratul motiv pentru care Margaret Thatcher s-a hotarat sa intre in scena politica a fost enormul ei patriotism. S-a temut ca guvernul si infioratorul spectru al socialismului vor distruge natiunea britanica daca nu se vor lua masuri. Ea, ca si predecesorul sau, Sir Winston Churchill, era convinsa ca socialismul inseamna doar o egalitate in mizerie. Margaret Thatcher a fost un aparator agresiv al capitalismului si un avocat devotat al pietei libere. Fiind ea insasi o persoana foarte independenta, a sustinut cu mandrie dreptul la libertate individuala. Acestea au fost ideile pentru care s-a luptat cu entuziasm in decursul ascensiunii sale politice.
Doamna Thatcher a fost aleasa in Parlament in 1959. Datorita inteligentei sale, a capacitatii de intelegere a politicii si a calitatilor de conducator politic, a castigat rapid respectul opozitiei, cat si pe cel al colegilor de partid. Si-a facut publice convingerile si a fost cu adevarat respectata pentru asta. In 1975 a venit la conducerea Partidului Conservator, inlocuindu-l pe Edward Heath; acesta a constituit punctul de lansare pentru a ajunge prima nevastă prim-ministru al Angliei, in 1979. Si a fost cu adevarat un mare prim-ministru.
Margaret Thatcher a initiat o noua politica monetara care a diminuat inflatia amenintatoare, reducand finantarea si eliminand o serie de programe sociale gratuite.
In 1982, hotararea si discernamantul sau au respins incercarea Argentinei de a anexa prin forta armelor Insulele Falkland. Leul britanic a reactionat prompt, oprind invazia argentiniana si punand rapid capat razboiului. Increderea doamnei Thatcher intr-o piata libera a determinat-o sa vanda multe intreprinderi de stat, actiune cu un impact pozitiv asupra economiei in a doua jumatate a anilor ‘80. In ceea ce priveste politica externa, Margaret Thatcher a fost un voinic aliat al Statelor Unite.
Doamnei Thatcher i s-a spus cu afectiune “Doamna de Fier”, datorita modului curajos de a conduce tara si a caracterului sau integru. A fost un prim-ministru capabil al Imperiului Britanic, ocupand aceasta functie pentru cea mai lunga perioada de timp din acest secol. Dupa retragerea sa din Camera Comunelor in 1992, i-a fost acordat titlul de Baroana Thatcher de Kesteven.
Margaret Thatcher a reusit sa indeplineasca ceea ce parea de nerealizat. Ceea ce altora li s-a parut imposibil, pentru ea parea foarte posibil. Si-a cultivat idealul rabdatoare, fiind permanent convinsa ca la momentul oportun, in ordinea universala, acesta se va implini. Lucru care de altfel s-a intamplat, ea devenind in acest fel prim-ministru. Aspiratiile se realizeaza pentru cei care cred din tot sufletul, asa cum fac copiii – credinta despre care Iisus spunea ca este atat de puternica, incat poate muta muntii din loc.
A visa inseamna a imagina. A imagina inseamna a actiona. A actiona inseamna a realiza. Poate oare un om fara minte, un om de nimic sa obtina vreodata o realizare atunci cand isi abandoneaza aspiratiile si renunta la puritatea sufletului? Niciodata, pentru ca sfideaza Legea Suprema. El pierde binecuvantarea acelui “Cere si ti se va da”; el respinge linistea, care este cu mult mai presus decat mintea omeneasca poate intelege.
Marea provocare a vietii este sa ai vise marete, nobile, la care sa tii, pentru ca ele sunt urzeala din care se va tese viitorul – un viitor fascinant, presarat cu valoroase posibilitati.
Cele mai mari realizari ale omenirii au inceput prin sadirea viselor. Dintr-o singura ghinda se naste o padure. Dintr-un bob de porumb se nasc lanuri intregi. Vita-de-vie daruieste nenumarati ciorchini. Tot asa, visele sunt semintele tuturor realitatilor viitoare.
In saracacioasa si nevoiasa familie a unui dulgher se nascu un fiu. Si-a petrecut copilaria ajutandu-si tatal in munca sa, ore in sir, zi dupa zi. Nu a primit o educatie in deplinul inteles al cuvantului; nu a urmat o pregatire in domeniul artistic; nimeni nu l-a invatat sa se descurce in societate.
In aceste conditii vitrege, el a simtit o inalta chemare care i-a cerut sa gandeasca, sa studieze, sa se educe. A ajuns la maturitate incarcat de dragoste si frumusete sufleteasca.
Idealul sau a devenit scop, scopul s-a transformat in misiune, iar misiunea l-a mistuit, nedandu-i pace si fortandu-l sa actioneze. Dorinta devenise atat de puternica, de arzatoare, incat atelierul dulgherului ii era insuficient. Isi lasa astfel uneltele deoparte si urma chemarea sufletului.
S-a hotarat sa transforme lumea, s-o faca mai buna. Vorbea despre Dumnezeu, dragoste si fratie, uluindu-si chiar si criticii cu inteligenta sa. Nimeni nu mai propovaduise astfel inaintea lui. Oamenii il ascultau si ii cantareau cuvintele, care erau foarte simple, dar in acelasi timp mult mai profunde decat orice alte vorbe rostite vreodata. Au fost schimbate vieti; regii au remarcat acest lucru, iar faima si influenta sa au crescut spectaculos. Renumele sau, intarit de faptele iesite din comun, nu avea limite.
Responsabilitatea pe care si-o asumase era covarsitoare. Puterea sa a fost unica in istorie. Cu toate acestea, niciodata nu a profitat de pozitia sa ori de cineva. A lasat omenirii o mostenire eterna. Contributiile sale la evoluția umanitatii sunt fara egal.
Tanarul pornit de jos a devenit cea mai importanta figura din istorie. Tot ce s-a scris despre el nu poate incapea in nici o biblioteca din lume. El si-a indeplinit visul; a reusit sa isi atinga scopul.
Cuvintele profunde ale lui Richard De Vos dezvaluie cu o simpla frumusete totul despre secretul succesului si al esecului – “Oamenii care nu au teluri inalte, in general le ating: isi doresc destul de putin si asta primesc. Viata nu trebuie traita astfel. Cred ca una din cele mai pătrunzătoare forte din lume este vointa omului care crede in sine, care indrazneste sa tinteasca sus, sa urmareasca increzator lucrurile pe care si le doreste in viata.”
Nestiutorii, martorii invidiosi si spectatorii gelosi, care nu reusesc sa patrunda puterea viselor, pun succesul altora pe seama norocului sau a lipsei de scrupule. Asemenea oameni ii judeca din prisma perspectivelor limitate, a convingerilor lor etice si morale pe visatorii care se imbogatesc. Nu sunt in stare sa vada adevarul pentru ca nu au putut sa-l afle. Propriile idei ii leaga de conditia lor fara principii. In ignoranta lor, arunca cu pietre in cei care reusesc sa se realizeze pe deplin.
Astfel de critici nu pot intelege ce inseamna viziunea, angajamentul, organizarea, efortul, provocarea si perseverenta necesare pentru ca o afacere valoroasa sa poata atinge succesul. Ei nu pot intelege numeroasele sacrificii facute, nu sunt constienti de nenumaratele piedici depasite. Nu iau in calcul riscul, ingrijorarea, dezamagirea si durerea intampinate; nu stiu nimic despre durata calatoriei si rabdarea necesara. Ei vad doar rasplata finala pe care o privesc drept favoare, sansa sau noroc.
Theodore Roosevelt, un vizionar care a inteles prea bine criticile frecvente la care sunt supusi visatorii, a spus: “Nu conteaza cel ce critica, nici cel care atrage atentia asupra sovaielii unui om dominant sau asupra a ceea ce putea fi facut mai bine. Cel care de fapt conteaza este luptatorul din arena, cu fata naclaita de praf, sudoare si sange, straduindu-se din rasputeri, vitejeste, care greseste si isi pierde puterile iarasi si iarasi, pentru ca nu exista efort fara greseala si puncte slabe, dar care se lupta cu adevarat sa indeplineasca faptele, care cunoaste extraordinarul entuziasm, devotamentul fara margini, care se daruieste unei cauze merituoase, care in cazul cel mai fericit cunoaste triumful unei mari realizari, sau in cel mai rau caz, daca esueaza, aceasta se intampla cel putin pentru ca a avut planuri indraznete, astfel ca locul sau nu va fi nicicand alaturi de cei distanti si sfiosi care nu cunosc nici victoria, nici infrangerea.”
Adevarul este ca omul trebuie sa se supuna atotputernicei Legi a Cauzei si Efectului, pentru ca aceasta este omniprezenta si imuabila. Milionarul, muncitorul, cersetorul, toti se supun ei. Fiecare atinge o anumita pozitie sociala datorita acestei legi, care hotaraste ca orice individ sa primeasca ceea ce a castigat in mod corect.
Efortul sau cauza determina rasplata sau efectul. Cu cat efortul este mai mare, cu atat mai valoroasa va fi rasplata. Favoarea, sansa, norocul nu conteaza in ordinea universala. Orice realizare, sau lipsa acesteia, reprezinta rasplata efortului, sau nevoia acestuia. In esenta, succesul sau esecul sunt idei manifestate, vise implinite sau scopuri realizate.
Faureste-ti un vis; nu-l lasa sa scape; pastreaza-l cu sfintenie, ca pe un bulgare de aur. Lasa-l sa-ti rascoleasca sufletul si sa-ti stimuleze gandurile, pentru ca el va determina cursul vietii tale. Urmeaza-ti visul cu incredere si intr-o zi se va realiza.
Astazi, situatia ta materiala poate fi apasatoare si dificila, dar acest fapt nu va fi de lunga durata daca iti fauresti un vis incitant pe care sa il urmezi din tot sufletul. Cand visul iti va altera lumea interioara a ideilor, mulțimea exterioara va raspunde schimbarii. Un vis entuziast aduce cu sine schimbarea.
Fii prudent in ceea ce visezi in mod constient, daca vrei ca visul sa se implineasca. Visul care te inflacareaza si pe care il pastrezi in suflet este sursa unei realizari care va dura o viata.
Intr-o buna zi visul din sufletul tau se va realiza, indiferent de natura sa: bun sau rau, sau si bun si rau, nu are importanta. In final, viata ta va urma cursul pe care ti-l doresti cel mai mult. Vei primi adevarata rasplata pentru efortul depus, pe masura propriilor tale idei. Indiferent de ceea ce esti acum, vei accepta status-quo-ul, vei reusi sau vei esua in functie de esenta gandurilor tale. Poti ajunge la inaltimea celui mai nobil vis al tau sau te poti cobori la nivelul cel mai josnic al imaginatiei tale. Pentru ca ai libertatea de a gandi, soarta este in mainile tale. Tu esti singurul raspunzator.
"

APOSTOL
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului OCTOGONUL.MyForum.ro -> Cartile din seria ARTA SUCCESULUI Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum