|
OCTOGONUL.MyForum.ro Romania... Geto-Dacia... Cartile lui Pavel Corut...
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
| Autor |
Mesaj |
APOSTOL SENIOR

Data inscrierii: 13/Iul/2005 Mesaje: 264
|
Trimis: 19.02.2006 13:59 Titlul subiectului: Octogon 1 - Quinta sparta |
|
|
| Quinta Sparta - "Aceasta este istoria lui Petre Varain, spionul roman care, in decembrie 1989, a patruns la Malta, obtinand informatii complete privind noua impartire a lumii" |
|
| Sus |
|
 |
APOSTOL SENIOR

|
Trimis: 20.02.2006 22:08 Titlul subiectului: salut, sorine |
|
|
Incantat de prezenta ta pe site!
Da, Quinta Sparta si pentru mine este o carte de capatai.
Poate si datorita faptului ca a fost scrisa de autor in situatie mai disperata, mai apasatoare, imediat dupa evenimentele din decembrie ´89.
Desi Varain este personajul de frunte al intregii serii OCTOGONUL IN ACTIUNE, totusi pe mine m-a fascinat si ma fascineaza figura unui alt personaj : BATRANUL...
I-am urmarit de fiecare data comportamentul, felul de a gandi si de a se exprima.
Daca ar exista un astfel de personaj as fi incantat sa-l cunosc in carne si oase....
Tu nu?
Apostol |
|
| Sus |
|
 |
APOSTOL SENIOR

|
Trimis: 14.04.2006 13:35 Titlul subiectului: pasaje din QUINTA SPARTA... |
|
|
Voi transpune niste pasaje si astept comentariile tale la ele.
Sunt pasaje indragite de mine si subliniate :
"O centrala de spionaj nu e tocmai un pension de domnisoare. In mod sigur, Dumnezeu nu ne-a facut pe noi, spionii, dupa chipul si asemanarea Lui. Prea suntem josnici si urati pe dinauntru, prea scormonim cu mintile dupa cele mai perfide metode de a corupe si insela, de a schilodi si distruge pe cei din tabara adversa. Unii o facem pentru bani, altii din orgoliul ori datorita faptului ca ne-am deprins cu ideea ca asa merg lucrurile in lumea noastra...."
"....O lume urata si saraca se zbate sa traiasca. Mult mai umana e suferinta ei decat cea din interiorul Octogonului. Ma intreb daca lumea stie ca existam..."
"...Batranul, comandantul Octogonului, nu se juca niciodata cu vietile noastre. Unul dintre putinii sefi din aceasta primitiva epoca de aur care nu suferea de boala sacrificarii altora mai mici sau mai slabi. Prea era un lup alb in haita de lupi a sefilor serviciilor secrete romane...."
" - Varain, e momentul sa stii. De zeci de ani, nimic important nu se petrece pe planeta fara voia stapaniilor din umbra. Razboaie, revolutii, crize politice, lovituri de stat. Totul, sau aproximativ totul, este deja sub controlul lor. Inclusiv avutia mondiala..."
" - Ideologia este un narcotic pentru drogarea maselor din indiferent ce tara. Nimic mai mult. Cei ce o manuiesc stiu acest lucru. Puterea adevarata sta in bani si informatii."
"Aceasta e indicatia psihologilor : Nici un sentiment. Nici o slabiciune umana! In breasla sentimentele ucid...."
"Intr-o haita de lupi suri, s-a nascut un lup alb. Era dominant si cutezator, aducand cea mai puternica prada pentru haita sa. Si totusi, nu era iubit, pentru ca era... diferit. Intr-o noapte, cand lupul alb dormea ostenit, intreaga haita a sarit sa-l sfasie. Muscau cu furie dementa sa distruga acest unicat al naturii. Cazut in genunchi, lupul alb nu intelegea : propria-i haita? De ce? De ceeeeee?...
O reactie a subconstientului, ca un fulger stelar : ideea extremei sale originalitati! Patruns de o forta supranaturala, lupul alb s-a ridicat! A sfasiat!! A distrus!! A invins!! De atunci, lupul alb nu mai traieste in haita si ... nu doarme niciodata...."
"...Din adancul fiintei fiecarui om de pe aceste meleaguri n-a disparut niciodata credinta in adevaratul Dumnezeu. Restul - ceremoniile, slujbele, propaganda religioasa - sunt simple manifestari formale..."
...continuare....
va astept cu pareri, comentari si de ce nu cu pasajele dvs. preferate..
Apostol |
|
| Sus |
|
 |
APOSTOL SENIOR

|
Trimis: 14.05.2006 11:23 Titlul subiectului: continuare pasaje din Quinta Sparta! |
|
|
Continui cu pasaje din Quinta Sparta :
"Candva, tare demult, cand eram mai tanar, viata a ras de mine. A muscat adanc, ranind ce era mai omenesc in acel tanar de care imi aduc aminte foarte rar. Cicatricile n-au incetat sa ma doara, asa ca am prins obieceiul de a rade de mine insumi, pentru a nu dărui vietii ori celor din jur aceasta placere. Chestia in cauza imi da o senzatie de independenta si putere, foarte utila pentru a merge inainte, mereu inainte. Oamenii obisnuiti se zbat, dau din coate, tradeaza, ucid, mint, fac compromisuri, pentru a urca cat mai sus pe scara vietii ori a societatii. Unii reusesc, majoritatea, insa , cad. Noi mergem inainte, prin frigul si noaptea campului de confruntare informativa. Nu ne punem niciodata problema urcarii. Teribil de rar vei gasi un spion care sa paraseasca lumea lui. Motivul? Nu are "benzina" de intoarcere, nu mai are forta pentru a rezista ritualului de recladire a fiintei sale intr-un om obisnuit.
Acolo, sus, la lumina, se face cateodata pace, armatele se folosesc la defilari ori la depus coroane de flori. Oamenii se iubesc, se urasc, se insala reciproc, fac copii, nunti ori botezuri, fac afaceri, traiesc. Aici, la noi, nu a fost pace de mii de ani, de cand primul trib a vrut sa stie cum o duce celalalt. Si nici nu va fi, cat va trai omenirea. Vesnicul razboi din ceata este propriu firii umane, iscoditoarei si banuitoarei firi uamen care vrea sa cunoasca ce are ori ce face vecinul de peste grad."
".....Pe atunci eram om...Aveam, mi se pare, vise si sperante, aveam mari planuri de viitor, toate legate de Ea, care se scria neaparat cu majuscula...
Navigatorii realizeaza decat destul de tarziu ca, odata insurati cu marea, le va fi greu sa se insoare si cu o femeie. Este greu de inteles aceasta gelozie bizara dintre mare si femeie, dar ea exista. Cateodata, se manifesta in forme dramatice, alteori lincezeste si oboseste dragostea. Puteam eu oare sa fac exceptie? Normal, Ea ar fi trebuit sa vina la mine, la mare. Poate ar fi venit, cine stie? Daca nu ar fi fost Destinul....Soarta a hotarat altfel. Ce vina mai putea sa aiba Ea?
Pe atunci nu intelegeam vointa Destinului, si sufeream ca un animal ranit. In tacere, lingandu-mi pe furis ranile. Scrisorile ei, tot mai rare si reci... Irina... Vorbele erau cateodata frumoase, dar intotdeauna false. Dincolo de ele, pustiul din sufletul ei, pustiul din viata noastra. Zilele treceau, cu marea si oamenii mei, cadeam intr-o dureroasa betie, pentru a uita, pentru a ma vindeca. Nu folosea la nimic : ratiunea nu se imbata niciodata. Fiecare gest, fiecare cuvant al ei ajungea la judecata, o judecata lucida, prea lucida.
Teoretic cunoasteam antidotul. Il invatasem de la codrenii mei : te musca un sarpe veninos, scoti cutitul si tai bucată otravita, pentru a salva restul, intregul trup. Intelegeam ca totul se naruise, mi se parea cumplit de nedrept, dar si mai cumplit mi se parea sa ingenunghez, sa ma dau batut. De cate ori nu am urlat in mine : de ce, Doamne, tocmai eu?! De ce nu altul?! De ce nu li se intampla altora, nu mie?! Cerul nu-mi raspundea. Tacea, clipind enigmatic din stelele reci, caci niciodata vreun muritor nu trebuie sa-si cunoasca intreg Destinul."
".....Era nunta ei... Plangea in fata mea, pentru ceva sau dupa ceva, nu mai avea importanta. Cu un gest mecanic, i-am intins buchetul de flori, am felicitat-o pentru alegerea facuta si am plecat. Posibil, chiar, sa-i fi urat succes si fericire in viata : cei ca mine sunt in stare de asemenea lucruri. M-am dus apoi, pribeag ca o balada. In urma, a ramas o prietenă banala, plangand pentru ceva fara importanta, si un buchet de flori sangerii, imprastiat, in graba plecarii, pe covorul alb din camera sa. Cateva pete de sange din inima unui ins oarecare, unul din miliardele de insi de pe aceasta planeta, care mananca si respira pentru a trai. Unul dintre insii care, ocazional, mai iubeste si mai sufera din dragoste. Un oarecare, un tip caruia Destinul nu i-a permis sa o intalneasca pe Ea, cea adevarata.
Destinul meu era Octogonul, iar suferinta de care nu merita sa imi aduc aminte, era calea catre lumea de intuneric su frig, pe oasele careia se sprijina statele si natiunile planetei.
Batranul a fost o simpla unealta in mana Destinului. Unealta menita sa ciopleasca din carnea, sangele, mintea si sufletul unei fiinte suferinde, un profesionist. Asa am ajuns in Octogon. Cand i-am pasit pragul, in urma mea s-a prabusit o usa grea, ca o lespede de mormant. E usa din sufletul meu, pe care numai Dumnezeu o mai poate deschide vreodata la judecata de apoi a spionilor. Numai El are dreptul sa ne judece pentru cele rele si bune facute sau gandite.
.... imi aduc aminte ca prin vis de o fiara ranita si sangerand cu chip si suflet de om, culeasa, poate planificat, de Batran, pentru a face din ea un luptator impotriva celorlalti. Tanarul acela, cu chip de sfinx si sufletul incremenit intr-o durere muta, rece, a invatat primele doua legi ale Octogonului. Prima : Slab nu este barbatul afemeiat, ci acela care sufera din dragoste pentru o singura femeie. A doua : Cand vrei sa maresti zestrea Octogonului, mergi si cauta barbatii, numai barbatii, loviti de soarta ori de oameni; din ei vor iesi cei mai cutezatori luptatori din ceata...."
chiar nu raspunde nimeni acestor pasaje? sa inteleg ca nu a placut nimanui cartea întâia a lui Corut : Quinta Sparta?! |
|
| Sus |
|
 |
APOSTOL SENIOR

|
Trimis: 21.05.2006 20:22 Titlul subiectului: raspuns |
|
|
buna, anamarya
Si eu tot cam acum 10 ani descopeream cartile lui Corut. Si in mod ciudat, ca si tine cred ca primele sale doua carti : Quinta Sparta si Fulgerul Albastru sunt cartile care au fost scrise cu cel mai mare patos si dedicatie. In ele se citeste parca dincolo de cuvinte. Este parca strigatul unui om disperat, disperat de viata care se desfasoara in jurul sau, viata care nu mai are nimic normal in ea.
In Fulgerul Albastru cunoastem universul interior al lui Cremene. Excelenta carte, insa aici discutam de Quinta Sparta.
Cat despre asemenarea dintre Cremene si Batranul : da. Foarte adevarat, desi totusi admiratia mea ramane totusi pentru Batranul. Poate si pentru ca ramane totusi intr-un mister absolut. Mi-ar fi placut ca autorul Pavel Corut sa fi scris o carte si despre universul sau interior, despre inceputurile Batranului, despre ce simtea si ce gandea el...
Dar asa cum ai spus si tu, in ultimii ani (si nu stiu de ce....tu ce crezi?), Corut a "indulcit" stilul cartilor sale. Asadar povestea Octogonului nu mai este la fel de intriganta, apasatoare si taioasa ca la inceput.
ce parere aveti?
ce alte aspecte din QUINTA SPARTA v-au placut?
mi-ar placea sa discutam despre doua legi pe care autorul le transcrie in paginile acestei carti :
"....primele doua legi ale Octogonului.
Prima : Slab nu este barbatul afemeiat, ci acela care sufera din dragoste pentru o singura femeie.
A doua : Cand vrei sa maresti zestrea Octogonului, mergi si cauta barbatii, numai barbatii, loviti de soarta ori de oameni; din ei vor iesi cei mai cutezatori luptatori din ceata...."
ce parere aveti?
APOSTOL |
|
| Sus |
|
 |
APOSTOL SENIOR

|
Trimis: 20.08.2006 16:08 Titlul subiectului: continuare |
|
|
Palpitant ceea ce scrie "Romanu" legat de cele doua legi expuse in Quinta Sparta. Acest domeniu e excepțional de studiat de mine...si il sfatuiesc sa ia in considerare INTREGUL si nu doar parti din el.
Sa ma explic : lupta dusa de octogonari este o lupta SPECIALA, diferita de oricate alta lupta existenta. Nu sunt simpli spionii, sunt mai mult : luptatori ai Vietii. Adversarul lor nu este un simplu serviciu secret, ci Imperiul Bubul, o organizatie criminala dirijata de Stapanii din Umbra. Asadar nu poti veni si sa spui ca aduni 5 persoane, le antrenezi si le trimiti in aceasta lupta...si stii si de ce? Pentru ca nu ar rezista...
Daca urmaresti bine actiunea cartilor, agentii octogonari au cateva "calitati" :
- nu mai au ce pierde. Si asta iti ofera puteri nelimitate!
- au cunoscut moartea si au trecut de pragul ei
- nu sunt interesati de glorie si nici de bani.
- au fost ridicati din abisuri si repusi pe linia vietii....aici "Romanu" a obiectat. Adevarat, luptatorii nu sunt necesari in ai cauta numai dintre cei loviti de Soarta sau de alti oameni, insa aceia, lovitii, nu mai au ce pierde, nu vor renunta niciodata....pentru ca nimic atragator nu ii mai asteapta in spate...
cel putin asta este parerea mea....
uitati-va si la procesul de recrutare a lui Laurentiu Cremene in FULGERUL ALBASTRU!
astept noi pareri pe aceasta tema!
APOSTOL |
|
| Sus |
|
 |
APOSTOL SENIOR

|
Trimis: 08.10.2006 19:11 Titlul subiectului: mesaj |
|
|
Fapte interesante de amintit in QUINTA SPARTA, in opinia mea :
1. Gasesc grozav de interesant ordinul dat de Laurentiu Cremene tuturor oamenilor din Octogon, dupa anuntarea mortii Batranului....interesant, nu-i asa?
2. In Quinta Sparta, mi se pare deosebit de plăcut planul Batranului legat de Varain. Batranul doreste sa-l infiltreze pe Varain in randul stapaniilor din umbra, sa devina un om de-al lor sau poate chiar un stapan. El isi va mări averea si se va remarca ca un om de afaceri valoros. Astfel patruns in randul lor va putea cu usurinta sa afle planurile lor.
3. Dupa evenimentele din ´89, in Romania, Varain incalca ordinul si revine in tara sa vada ce se intampla. Desi Batranul il mustra si ii spune ca nu-l iarta, totusi ii multumeste si ii intelege ingrijorarea.
astept comentariile voastre si haideti sa discutam mai activ despre cartile astea oameni buni. Discutam prea in linii mari, sa inteleg ca nimeni nu isi mai asigură aminte ce a citit in ele?!?!?!?
APOSTOL |
|
| Sus |
|
 |
APOSTOL SENIOR

|
Trimis: 28.04.2007 20:24 Titlul subiectului: reintoarcerea... |
|
|
In mod ciudat ma voi reintoarce la inițialul roman a lui Corut....primul roman din seria Octogonul in Actiune...un roman care, stiu ca ma repet, va ramane un roman de capatai. Un roman cu multa incarcatura...o incarcatura aparte.
Zilele trecute reuseam sa il rasfoiesc putinel...sa ii recitesc randurile. Consider ca nu se poate numi cititor al cartilor lui Pavel Corut cel care nu a citit si recitit cartea QUINTA SPARTA. Pentru ca acolo sta totul, daca stim sa citim dincolo de randuri. Acolo sta specificul actiunii octogonare...acolo se naste Petre Varain, el superspionul care va evolua mai tarziu. Acolo stau figurile de baza ale actiunii, care au modelat totul : Batranul, Cremene....
Tot acolo luam atingere cu o realitate urata : bubulii si stapanii din umbra. Intelegem putinel din jocurile care se duc in spatele culiselor...intelegem ca nu prea suntem stapanii pe destinele acestei tarii, ca din totdeauna cei de sus au decis daca sa fie pace sau razboi...
Si tot acolo luam contact cu lumea speciala a spionajului...o lume care pentru multi, cel putin in acei ani cand a iesit cartea era destul de necunoscuta...o lume cu legi aparte, cu reguli distincte, cu oameni masluiti dupa alte criterii...
Paginile ma duc usor, usor catre finalul cartii...acolo gasesc randuri care imi rasuna inca in minte dupa ani de citire, o discutie intre Varain si Batranul, generalul OCTOGONULUI :
"- O ultima intrebare. tovarase general. Cum pot fi identificati stapanii?
- Varain, cate tari de pe glob nu au datorii externe?
- Cateva, cinci sau sase.
- Cui sunt datoare statele mari, bogate, cum ar fi S.U.A. ori U.R.S.S.?
- Probabil bancilor.
- Aparent. Cauta-i pe cei care au la cheremul lor state datoare si vei gasi stapanii din umbra."
Si deosebit de interesant ordinul de dat lui Varain de catre general :
"- De azi incolo, nu mai figurezi ca ofiter al Octogonului, ci ca fugar. Cazul tau de "tradare" va fi prelucrat cu tot efectivul. Vei fi exclus din partid. Legenda e simpla : ai fost racolat de Mafie, pentru bani grei. Ai desconspirat misiunea din Malta si ai adus date false. Cu aceasta legenda, il vom determina pe tradator sa se linisteasca, sa scoata capul pentru a intra in capcana contraspionilor nostri. Oficial, tu ai fugit din tara, impreuna cu o agenta a Mafiei. E clar, baiatule?
- Nespus de clar. N-ati obosit, de atatia ani?
- Poate ca da. Vezi, insa, alta solutie?
- Nu, nu cred sa existe alta solutie.
- Adio! Nu ne vom mai vedea in aceasta viata.
- Adio!"
Interesant, extrem de interesant....va invit sa reflectam a mia oara asupra acestor randuri...sunt superbe...
APOSTOL |
|
| Sus |
|
 |
APOSTOL SENIOR

|
Trimis: 28.05.2007 21:18 Titlul subiectului: raspuns |
|
|
Uragan, iti dau dreptate. Sentimentele totusib trebuie controlate. Un spion in misiune este totusi un spion in misiune. Este o chestiune mult mai importanta decat absolut orice altceva si un principiu pragmatic de a nu te lasa influentat in decizii si actiuni de catre sentimente, ci de informatii reale si deseori de un instinct bine antrenat.
Si totusi Varain va ramane totusi tipul sentimentalist, care prin trairile sale launtrice reuseste sa dea peste cap planurile bubulilor.
APOSTOL |
|
| Sus |
|
 |
APOSTOL SENIOR

|
Trimis: 07.08.2007 08:41 Titlul subiectului: raspuns |
|
|
Multumim, Adina, pentru cele scrise. Asa cum spuneam si Ghighi ar fi fost dragutz sa fi fost putin mai dezvoltata in mesaj....stii bine ca absorbim fiecare detaliu legat de aceste subiecte.
Era si opinia mea si este in continuare, ca actiunea din cartile OCTOGONUL IN ACTIUNE are o inspiratie reala. Poate nu sunt întocmai ca in carte, insa exista o sursa de inspiratie. Faptul ca dl. Pavel Corut a recunoscut ceva, e bine de subliniat. Evident ca un spion mai poate "pacali"....arta manipularii si a dezinformarii sunt materii obligatorii in cadrul profesiunii sale. Insa daca a facut aceasta dezvaluire, a facut-o cu un scop si sunt curios sa vedem de ce.
Asteptam urmatoarele reactii.
APOSTOL |
|
| Sus |
|
 |
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
|