|
OCTOGONUL.MyForum.ro Romania... Geto-Dacia... Cartile lui Pavel Corut...
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
| Autor |
Mesaj |
APOSTOL SENIOR

Data inscrierii: 13/Iul/2005 Mesaje: 264
|
Trimis: 28.05.2007 21:41 Titlul subiectului: raspuns |
|
|
Asa cum este felul meu de a citi o carte, intotdeauna vin cu fragmente sau fraze subliniate, care mi-au atras atentia. Inca din primele pagini citesc :
"-Crapam si ne ingroapa pe ascuns, ca pe hoti, comenteaza Balaiul...."
Moare o alta legenda a Octogonului, Maxim, unul dintre cei mai vechi luptatori ai Octogonului. Ciudat insa simt ca parca usor, usor Octogonul isi pierde din "putere"...au plecat din randurile lui o gramada, incepand cu Batranul, figura centrala...pe care il admir mult ca personaj.
Interesant ceea ce spune in acele randuri : spionii crapa si sunt ingropati pe ascuns, ca si pe hoti....ca pe niste hoti ordinari...nimeni nu stiu ce fac si de ce au cazut la datorie. Crud destin..trista soarta... greu de acceptat si de inteles de catre noi cei care traim in omenirea obisnuita. Nu cred ca vom reusi vreodata vreo unul dintre noi sa intelege lumea cetoasa a spionilor....
Actiunea urmeaza schenariul unei actiuni de spionaj/contraspionaj tradițional (asa cum se spunea si mai sus) : filajul, trasul cu urechea, investigatii, intinsul capcanelor...Corut ne plimba putinel prin mulțimea lorzilor razboiului...caci da, exista persoane care instiga, creaza razboaie si profita de pe urma lor.
In finalul partii prime din carti nu ma pot abtine sa nu subliniez un dialog instructiv :
"- Suntem pe jumatate morti, recunosc eu cu glas sumbru.
- Dar vom renaste intr-o zi, spune Balaiul neasteptat de clar pentru cata pileala a bagat in el. Intr-o zi in care macar o mana de tineri vor incepe sa gandeasca la fel ca noi.
- Da, rosteste Cernescu ganditor, vom renaste dintr-un vis. Cand un grup de tineri romani vor visa sa traiasca liberi, asa cum am trait noi.
- Inca mai traim, le amintesc eu. Si nimeni nu ne-a dezlegat de juramant. Mai avem si de luptat, cateva decenii, cat vom trai."
De luat in seama...putem fi noi acel grup de tineri care sa invie scantea...
Si in componentă a doua a cartii, dl. Corut ne plimba putin prin istoria comunista si a nasterii Securitatii, desfiintand teoriile aberante despre o Securitate sangeroasa, poresiva, comunista. Se face distinctie clara intre ceea ce a fost inainte de 1968 si dupa, cand a actionat Securitatea Nationala (ce scapase de sub controlul sovietic).
Si nu pot sa inchei comentariile la aceasta carte fara sa aduc in prim plan o mare dezvaluire facuta dupa mult timp de carte Corut : adevarul despre revolutia romaneasca :
"Revolutia din Romania a fost coordonata de generalul sovietic Piotr Liusev, din GRU si executata de forte spesnat in civil, in colaborare cu forte diversioniste ungare. In cazul nostru, masurile diversioniste au fost mai severe...."
Asadar aflam un adevar dupa 18 ani de la revolutie : a fost coordonata de fortele aparte rusesti, fiind o lovitura de stat si nu o revolta populara.
APOSTOL |
|
| Sus |
|
 |
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
|